Koszyk

Pachira – drzewko z pniem splecionym w warkocz

Dodano: 18.01.2022
W kategorii: Opis roślin
Autor: Karolina

Pachira – drzewko z pniem splecionym w warkocz

Pachira nadwodna znana jest nam pod wieloma nazwami. Często nazywana jest butelkowcem, drzewem butelkowym, a nawet kasztanem gwinejskim, czy też money tree. Jest to niezwykle dekoracyjna roślina o okazałych dłoniastych liściach i pniu charakterystycznie splecionemu w warkocz. Nie sposób oderwać od niej wzroku.

 

Pachira – pochodzenie

Pachira pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki. W warunkach naturalnych rośnie jako drzewo osiągające ok 20m. Występuje w obszarach okresowo zalewowych. Co ciekawe już nawet w wodzie nasiona Pachiry potrafią kiełkować i rosną w momencie kiedy dostaną się na stały grunt. Posiada duże kwiaty z długimi pylnikami. Kwiaty otwierają się na noc, a rankiem się zamykają. Niestety w warunkach domowych Pachira kwitnie niezwykle rzadko. Pachira uprawiana w doniczce osiąga wysokość mniej więcej do 1,5m.

Roślina na Dalekim Wschodzie znana jest jako „money tree”. Uprawiana w pomieszczeniach ma przynosić szczęście w sprawach finansowych.

Zainteresuje Cię: Areka, czy Chamedora?

 

 

Pachira – drzewko z pniem splecionym w warkocz

Stanowisko

Stanowisko dla Pachiry powinno być jasne, bez bezpośrednich promieni słonecznych. Jest to ważne, gdyż zbyt mała ilość słońca może spowodować opadanie liści i zahamowanie wzrostu rośliny. Idealna temperatura wynosi 18-23 °C, a w zimie nie może spaść poniżej 14 °C. Jest to roślina, która nie lubi być potrącana, dlatego najlepiej jak rośnie sama w przestronnym miejscu.
Pachira – drzewko z pniem splecionym w warkocz

Podlewanie

Pachira lubi obfite podlewanie, szczególnie w sezonie letnim, jednak należy do tego ostrożnie podchodzić, aby nie przelać rośliny. Podłoże w doniczce nie powinno być bez przerwy wilgotne, musimy dać mu przeschnąć pomiędzy kolejnymi podlewaniami. Pachirze nie zaszkodzi nawet delikatne przesuszenie ziemi w doniczce. W sezonie jesienno-zimowym kwiatka podlewamy znacznie rzadziej i oszczędniej. Ważne jest, aby nie zapomnieć o zraszaniu rośliny. Nawozimy ją w okresie od wiosny do jesieni, co 3 tygodnie nawozem przeznaczonym do kwiatów zielonych.