Laur wawrzyn, czyli kuchenny liść laurowy
Kto z nas nie używa w kuchni liści laurowych? Ta znana przyprawa występuje w środowisku naturalnym w formie drzewka lub krzewu.
Z powodzeniem możesz uprawiać go jako roślinę domową! Jest podatny na formowanie, więc z łatwością możesz “zrobić” z niego dekoracyjny krzaczek!
Laur wawrzyn to śródziemnomorska, wiecznie zielona roślina o charakterystycznych aromatycznych liściach. W warunkach naturalnych może osiągnąć nawet 10 metrów wysokości i rosnąć 100 lat! Symbol chwały i mądrości. W starożytnym Rzymie, czy Grecji to właśnie wieńcem wykonanym z drzewa laurowego dekorowano zwycięzców igrzysk.
Zainteresuje Cię: Rośliny w domu-zacznijmy od początku
Stanowisko
Podlewanie
Wiosną i latem trzeba pamiętać o regularnym, ale niezbyt obfitym podlewaniu. Jesienią i zimą podlewamy nieco rzadziej, jednak nie możemy dopuścić do przesuszenie bryły korzeniowej.
W sezonie warto zadbać również o systematyczne nawożenie odpowiednim nawozem.
Przesadzanie
Roślina nie ma specjalnych wymagań glebowych. Dobrze sprawdzi się każde w miarę przepuszczalne podłoże np. ziemia uniwersalna.
Na dno doniczki warto wsypać warstwę keramzytu, który uchroni roślinę przed ewentualnym przelaniem.
Ważne!
Liść laurowy nadaje się do użytku zarówno w postaci świeżej i suszonej.
- Świeże liście laurowe – obrywa się na bieżąco (zimą mniej), w miarę potrzeb. Najbardziej aromatyczne są młode liście.
- Suszone liście laurowe – po zebraniu liście laurów rozkłada się cienką warstwą i suszy, np. w suszarce do grzybów, warzyw i owoców.
Anna
na moim jednym laurze w sierpniu pokazały się pąki kwiatowe , lada dzień rozwiną się , reszta [15szt] jeszcze nie dorosła
Marta kwiatydonice.pl
Pani Anno, być może reszta laurów była w innym stanowisku. Sadzonki mogą być również mniejsze, dlatego potrzebują więcej czasu na wypuszczenie pąków kwiatowych. Pozdrawiam